Blog

Vetafscheider - werking, problemen en verstopping

Voor (horeca)bedrijven die vet (uit de keuken) lozen is een vetafscheider meestal verplicht.  Een vetafscheider is een put van gewapend beton, kunststof (HDPE) of van roestvrij staal (RVS) die in ons rioolstelsel wordt geplaatst. Het heeft als doel om dierlijke en plantaardige vetten en slibdelen uit het afvalwater te filteren. In onze nieuwste blog leggen we uit waarom een vetafscheider eigenlijk verplicht is en waarom het regelmatig geledigd & gereinigd moet worden?

Wat is een vetafscheider?

Een vetput of vetafscheider is verplicht bij elk bedrijf dat afvalwater met vet in ons rioleringsstelsel loost. Het zorgt ervoor dat er een ‘schone’ lozing op het riool plaatsvindt. Het beschermt feitelijk het riool tegen verstoppingen en voorkomt dat de rioolwaterzuivering wordt overbelast.

Is een vetafscheider verplicht?

Een vetafscheider wordt toegepast bij tal van horecagelegenheden zoals restaurants, sportkantines, viswinkels, bakkerijen, slachterijen etc. Een vetafscheider is verplicht bij iedere horecagelegenheid, behalve als de gemeente beslist dat het niet nodig is. Het dient voor het zuiveren van bedrijfsafvalwater uit de keuken. Dit betekent dat hemelwater en toiletwater niet over de vetafscheider wordt geleid, omdat het de werking van de vetafscheider belemmert en deze onnodig wordt belast.

Hoe werkt een vetafscheider?

Een vetafscheider bestaat feitelijk uit twee compartimenten; een slibvangdeel voor bezinkbaar vuil en een vetvangdeel voor drijvende vetten (zie afbeelding). Een vetafscheider werkt volgens het zwaartekracht principe. Vet blijft op water blijft drijven, doordat vet lichter is dan water. De zware deeltjes bezinken en verzamelen zich onder in de put in een sliblaag. De lichte deeltjes drijven op en verzamelen zich op het wateroppervlak.  

werking vetafscheider

Vetput vol? Tijdig ledigen & reinigen

Door het regelmatig ledigen & reinigen van de vetafscheider voorkomt u dat uw vetput verstopt raakt of slechter gaat functioneren. Wij bepalen op basis van de hoeveelheid, de samenstelling en het formaat in overleg met onze klanten de ledigingsfrequentie. Aan de hand van deze frequentie stellen wij een jaarplanning op en houden ons daaraan. Heeft u advies nodig of informatie over het ledigen & reinigen van uw vetafscheider? Maak vrijblijvend een afspraak of neem contact met ons op. Bel hiervoor naar (0485) 37 17 71.

Blijf op de hoogte en volg ons ook op Facebook en LinkedIn

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, weetjes en ontwikkelingen op het gebied van riolerings-, sloop- en infrawerken? Meepraten over vraagstellingen en ontwikkelingen of vragen online stellen op een moment dat het ú uitkomt? Volg ons dan ook op Facebook en LinkedIn. 

facebook 128

 linkedin 128 Outlook 128

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op

Vul alstublieft uw naam in.
Vul a.u.b. uw e-mail adres in.
Invalid Input
Vul a.u.b uw adres in
Vul s.v.p. uw woonplaats in.
Vul a.u.b. uw bericht in.

Wij beloven u

  • Uw aanvraag wordt in behandeling genomen door onze specialisten
  • In een persoonlijk gesprek met u wordt ons aanbod toegelicht
  • Pas bij akkoord, gaan we voor u aan de slag
Werkgebied Van Kesteren