Blog

De ronde vorm van een putdeksel

Ga de maand september met ons mee onder de grond. September staat in het teken van interessante weetjes, veel gestelde vragen en handige tips over het riool. Weet jij bijvoorbeeld waarom putdeksels rond zijn en hoeveel poep het riool per dag verwerkt? Lees het alemaal in dit artikel. 

Een put met een deksel

Een putdeksel wordt gedefinieerd als een deksel om de opening van een put af te dichten. Zo’n deksel is meestal rond, gemaakt van gietijzer en is zwaar van gewicht. De meeste putdeksels komen in het dagelijks straatbeeld terug in het wegdek en zorgen ervoor dat een gat boven in een rioolput wordt afgedekt. Maar waarom heeft een putdeksel eigenlijk deze ronde vorm?

Waarom is een putdeksel rond?

De oorspronkelijke reden voor de overstap is dat een ronde putdeksel niet diagonaal in het gaat kan vallen. Een vierkante putdeksel zou (diagonaal) wel in het eigen gat kunnen vallen. Dat is vooral gevaarlijk als iemand in de schacht aan het werk is voor preventief onderhoud. Het ijzeren frame van een putdeksel is bijna altijd vierkant. Het vierkante frame heeft voordeel bij de bestrating. Stratenmakers kunnen makkelijk om de put heen bestraten. Ronde frames komen vaak op plaatsen terug waar de put in asfalt geplaatst wordt.

Hoeveel poep verwerkt het riool per dag?

Weet jij hoeveel een volwassene per dag poept en plast? Wij weten het antwoord! Een volwassene poept zo’n 200 gram en plast één tot anderhalve liter per dag. Dat is in heel Nederland ruim 3 miljoen kg poep en 20 miljoen liter urine per dag. Dat zijn aanzienlijke hoeveelheden die door ons rioolstelsel verwerkt moeten worden. Deze maand gaan wij onder de grond en staan wij stil bij interessante weetjes, veel gestelde vragen en handige tips over het riool. 

Blijf op de hoogte en volg ons ook op Facebook en LinkedIn

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, weetjes en ontwikkelingen op het gebied van riolerings-, sloop- en infrawerken? Meepraten over vraagstellingen en ontwikkelingen of vragen online stellen op een moment dat het ú uitkomt? Volg ons dan ook op Facebook en LinkedIn. 

facebook 128

 linkedin 128 Outlook 128

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op

Vul alstublieft uw naam in.
Vul a.u.b. uw e-mail adres in.
Invalid Input
Vul a.u.b uw adres in
Vul s.v.p. uw woonplaats in.
Vul a.u.b. uw bericht in.

Wij beloven u

  • Uw aanvraag wordt in behandeling genomen door onze specialisten
  • In een persoonlijk gesprek met u wordt ons aanbod toegelicht
  • Pas bij akkoord, gaan we voor u aan de slag
Werkgebied Van Kesteren