Blog

Riool verstopt? Wie draait voor de kosten op?

Een riool verstopping of verstopte afvoer, gootsteen of toilet is een vervelende aangelegenheid en komt gelukkig maar zelden voor. Een riool verstopping moet z.s.m. verholpen worden. Het gebeurt nog regelmatig dat men niet weet waarvoor men zelf verantwoordelijk is. In dit artikel geven wij inzicht welke partij moet opdragen voor de kosten. Kortom: bent u zelf verantwoordelijk of moet de gemeente u daarbij helpen? De plaats en de oorzaak van de verstopping geven antwoord op deze vraag.

Verstopte afvoer?

De eerste vraag die beantwoord moet worden is al meteen doorslaggevend: zijn niet alle afvoeren verstopt? Bij het beantwoorden van deze vraag wordt vrijwel direct duidelijk of de verstopping in de riolering van de woning zit. De eigenaar van de woning moet zelf het probleem oplossen als blijkt dat dit het geval is. Ontstoppen met een simpele ontstopper (zoals soda met heet water) is over het algemeen voldoende. Helpt het niet, schakel dan Van Kesteren Riooltechniek in.

Verstopping gemeenteriool?

Zijn alle afvoeren verstopt? Doe even navraag bij de buren. Zij zijn aangesloten op hetzelfde stuk van het gemeente riool en moeten dezelfde problemen ondervinden. Indien blijkt dat zij hetzelfde probleem hebben, dan is de kans aanwezig dat de verstopping in het gemeenteriool zit. Meld dit dan direct bij de gemeente. Indien blijkt dat de buren geen problemen hebben, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk in de rioolaansluiting van de woning. De volgende stap is dan het opgraven van het ontstoppingsstuk. Wij begrijpen goed dat het een zeer vervelende situatie is wanneer uw afvoer verstopt is. Wij verhelpen het probleem, neem contact met ons op! 

Water in het ontstoppingsstuk?

Indien het water in het ontstoppingsstuk blijft staan, dan zit de verstopping waarschijnlijk in het gemeenteriool. Wij adviseren hier melding van te doen bij de gemeente. Indien er geen water in het ontstoppingsstuk blijft staan, dan zit de verstopping vermoedelijk in uw riool. In het buitengebied zijn de woningen meestal aangesloten op de drukriolering. Dit is te zien aan de grijze/groene schakelkasten langs de weg. Brandt de rode storingslamp op een schakelkast of staat het deurtje open? Is de kast beschadigd? Meld dit bij de gemeente!

Wie lost het probleem op? 

De eigenaar van een pand is verantwoordelijk voor een goede werking van de rioolaansluiting. Dit betekent dat verstoppingen door de eigenaar van het pand verholpen moeten worden. Bent u van mening dat de verstopping in het gemeente riool zit? Meld dat dan bij de gemeente. De gemeente beoordeelt dan wie verantwoordelijk is voor het probleem. Ligt de oorzaak van de verstopping inderdaad in het gemeenteriool? Dan wordt verwacht van de gemeente dat zij het probleem z.s.m. oplossen.

Dan rest de laatste vraag: wie betaalt?

Dat is volledig afhankelijk van de verstopping. De verantwoordelijke partij draait in de meeste gevallen op voor de kosten. Vermoedt u dat de gemeente aansprakelijk is? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met de gemeente. Soms blijkt uit een rioolinspectie dat de verstopping is ontstaan door het toedoen van de bewoner. In dat geval brengt de gemeente de kosten in rekening bij de bewoner.

Blijf op de hoogte en volg ons ook op Facebook en LinkedIn

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, weetjes en ontwikkelingen op het gebied van riolerings-, sloop- en infrawerken? Meepraten over vraagstellingen en ontwikkelingen of vragen online stellen op een moment dat het ú uitkomt? Volg ons dan ook op Facebook en LinkedIn. 

 

facebook 128

 linkedin 128 Outlook 128

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op

Vul alstublieft uw naam in.
Vul a.u.b. uw e-mail adres in.
Invalid Input
Vul a.u.b uw adres in
Vul s.v.p. uw woonplaats in.
Vul a.u.b. uw bericht in.

Wij beloven u

  • Uw aanvraag wordt in behandeling genomen door onze specialisten
  • In een persoonlijk gesprek met u wordt ons aanbod toegelicht
  • Pas bij akkoord, gaan we voor u aan de slag
Werkgebied Van Kesteren